Природна страхотия шокира хората по Южното Черноморие СНИМКА

Смерч изненада хората в най-южното населено място по българското Черноморие – Резово. Рядкото явление предизвика сериозен интерес сред местните и не само, пише GlasNews.

„Често ли може да се види торнадо в Резово…?“, сподели Емилиан Ламбрев, заснел страхотния кадър. Това е станало малко преди обяд.

За щастие стихията е била далеч от селото и няма пристеснения за здравето на жителите му.

Смерчът, наричан още и торнадо, е силен атмосферен вихър, който образува въртящ се стълб от въздух, свързващ повърхността на земята с купесто-дъждовен, в редки случаи – с купест облак.

Торнадата имат различна форма и размер, но в най-честия случай имат вид на кондензационна фуния, чийто тесен край опира в земята и обикновено е заобиколен от облак отломки и прах.

При повечето торнада скоростта на вятъра е до 180 km/h, диаметърът им на повърхността е около 80 m, а разстоянието, на което се придвижват преди да се разсеят, е няколко километра.

Средно над 600 смерча годишно над суша или вода се регистрират в Европа. Преди са били далеч по-малко. У нас средно са около 4.

Причината за по-честата поява на страшните урагани някои намират в глобалните климатични промени.

Припомняме, че миналата година, отново през септевмри, смерч бе забелязан до Тюленово, а през 2022 г. подобно явление сериозно стресна местните в Ахтопол.

Сподели