Мъж се натъкна на нещо необичайно в кладенеца си

Жител на горнооряховското село Първомайци се натъкна на нафта в кладенец, който се намира в негов частен имот, пише „Борба“. 

За необичайната находка човекът е сигнализирал на зеления телефон на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново на 21 август, сочи доклад за дейността на институцията.

От ековедомството незабавно са изпратили екип, за да извърши проверка на място. Взета е водна проба за анализ в Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда. Резултатите показват наличие на нефтопродукти.

Извършена е повторна проверка съвместно със служители на Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен.

Установено е, че замърсяването е локализирано само до този кладенец и концентрацията на нефтопродукти видимо е намаляла след направено изпомпване от хидросъоръжението.

По информация на кмета на селото няма сигнали за други кладенци, в които да има наличие на нефтопродукти.

През изминалия месец служителите РИОСВ са реагирали също на сигнали за нерегламентирано изхвърляне на 15 чувала с леснозапалими материали в горичка между Бяла черква и Павликени, изхвърлени строителни отпадъци край пътя за манастира „Св. Троица“, неприятни миризми, запрашеност на въздуха и др.

През отчетния период в екоинспекцията са постъпили 7 сигнала за птици в безпомощно състояние, като всичките са екземпляри от вида „Бял щъркел“. Крилатите са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за лечение и последващи грижи.

Сподели