Витомир Вутов влезе в ролята на факлоносец при старта на щафета в Ловеч

Олимпийският огън никога да не угасва. Това пожела вчера легендата на ловешкия футбол и спорт и един от най-добрите български вратари Витомир Вутов. Той бе сред главните действащи лица в специална церемония в Ловеч, посветена на Международния олимпийски ден 23 юни. Тя беше организирана от доброволките на Българския олимпийски комитет Мария Цочева и Даниела Борисова с подкрепата на Община Ловеч и се проведе пред паметника на Васил Левски в града на люляците. 

Участниците бяха поздравени от заместник- кмета на Ловеч Венцислав Христов, а студентката от НСА „Васил Левски” Даниела Борисова рецитира „Одата на спорта”, чийто автор е бащата на идеята за олимпизъм – барон Пиер дьо Кубертен. 

След като прозвуча националния химн, бе посрещнат и символичният олимпийски огън, като факелът бе носен от бившия спортист Георги Дойнов – дългогодишен национален състезател по лека атлетика и републикански шампион в скока на дължина, участвал на олимпийските игри в Москва през 1980 година. Той предаде огъня на Вутов и така бе даден старт на своеобразната Олимпийска факелна щафета от Ловеч до Троян. По пътя факелът бе предаван от участниците в събитието и граждани от ръка на ръка до пристигането му в балканския град, където бе посрещнат подобаващо.  

Сред най-активните по трасето бе Мария Цочева, която през последната година се наложи като един от най-добрите български планински бегачи. Тя е и треньор в ловешкия тенис клуб „Ахед”.

Сподели