Пет куршума за сикаджията Иво Марков – Сиджима заради изчезнала пратка с кокаин от Венецуела

Двама роднини, замесени с трафик на дрога, са убити за часове преди 17 години. Куршуми застигат единия в София, другият е намерен в Долна баня с ножица, забита във врата. Както става обикновено в България, килърите не са открити, припомня в. Труд.

Разследващите се досещат за причините за кървавите убийства – международен трафик на кокаин, но са безсилни да съберат доказателства срещу поръчители и извършители. В подземния свят се говори, че откраднат кокаин от Венецуела за десетки милиони е довел до двойното убийство.

Първи се разделя с живота си турчинът Явуз Капаноглу.

На 11 май 2006 г. той е открит с ножица в гърлото в апартамента си в собствения си хотел „Галатея“ в Долна баня. 56-г.чужденец е завързан с тиксо. Трупът е намерен от охранител вечерта. Мъжът решава да провери защо баровецът цял ден не излиза от апартамента си, което не е характерно за него.

Жилището е извън сградата на хотела и е непосредствено до конюшнята. Явуз сам решил апартаментът му да е отделно, когато 3 години по-рано дошъл да живее в Долна баня. Въпреки, че няма крими досие и никога не е хващан в крачка, турчинът въртял амфетаминов канал за арабския свят и кокаинов от Венецуела за Европа, твърдят антимафиоти. 

В хотела има охрана, но чужденецът предпочитал тя да не стои пред апартамента му. С джипа си „Тойота“ той винаги пътувал сам до София, без гардове, защото нямало нужда чужди очи да видят с кого и защо се среща. Бил е затворен, не контактувал почти с никого и никой не е чул или видял килъра.

Чужденецът е душен и ръган с ножица в малките часове на нощта. Предполага се, че убийците са двама-трима и са се познавали с жертвата, която без проблеми ги е пуснала в жилището. Турчинът е женен за Искра – сестрата на кримигероя Иво Марков – Сиджима.

Именно на брат си Искра звъни, след като е намерен трупа на Явуз. Часът е малко преди 22. По това време Иво се прибира със семейството си в дома им на столичната ул. „Захарий Круша“ в Лозенец. Той не се движи с охрана, но в последните месеци бил притеснен и сложил решетки на прозорците на жилището.

Решава да прибере джипа в гаража и да купи нещо за вечеря от съседния ресторант, затова жена му Катрин и синът му Джорджо се качват към апартамента им, а Иво влиза в гаража. Тогава зазвънява телефона му със страшна вест за смъртта на Явуз.

Докато Сиджима разговаря, зад него се приближава килърът. Стреля пет пъти с оръжие със заглушител и изчезва в тъмното. Никой не чува изстрелите. 

В подземния свят се говори, че причина за двете убийства е изчезнала пратка с 500 кг кокаин, която е трябвало на пристигне от Венецуела в Испания, но неизвестно как се „изпарява“ по пътя.

Иво Марков-Сиджима е работел за бившата групировка СИК, сочат данните на полицията. На сватбата му с Катрин през 1994 г. присъствали повечето босове  на групировката, начело с Маргините, Маджо и Милчо Бонев-Бай Миле.

В тези години Сиджима бил и съдружник с Бай Миле в няколко фирми. Иво и сестра му Искра са братовчеди на взривения в асансьор през 1996  г.  бос на СИК във Варна Йордан Марков – страшилището на морската столица.

Именно той уредил братовчед си като концесионер на плажа в местността Кабакум край Варна и да стопанисва тризвездния хотел „Гданск“ в курорта Златни пясъци. След като започва „сериозния” бизнес с кока обаче, Иво си купува и казино в Аржентина. Той многократно е пътувал и живял в Испания. Станал заклет яхтсмен и пътувал главно в Карибския басейн. 

Двете жертви имат и още много общи неща. Бащата на Иво Марков е дългогодишен офицер от Военното контраразузнаване-ВКР. Турчинът Явуз Капаноглу пристигнал у нас през 1974 г. и оттогава е със статут на постоянно пребиваващ в България.

Познава се с Иво и покрай баща му, защото турчинът е бил агент на ВКР.

И двамата развъртат туристически бизнес. След убийството на Марков се оказва, че е купил за 16 млн. лв. бившата станция на ЗММ в Китен, която превърнал в суперлуксозен хотел „Глобус“ с етно бар на плажа. Имал и хотел в Слънчев бряг, купил и земя в Банско, канел се да строи и там. 

През юни 2007 Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество образува дело и запорира активи за 1 251 597 лв на вдовицата Катрин. Причината разследване срещу мъжа й за наркотрафик. След дълга съдебна битка запорът е свален.

Убийците на Иво Марков и Явуз Капаноглу така и не са разкрити и до днес.

 

 

Синът на Иво Марков-Сиджима – Джорджо е отвлечен 2 г. след убийството на баща му.

Това става ясно едва след като полицията задържа бандата за отвличане „Наглите“. Детето е било нападнато и натъпкано в джип БМВ на бул. „България“ в столичния кв. „Белите брези“. Похитителите били с маски. Джорджо Марков бил държан 10 дни в къщата на ужасите в Бистрица и е върнат след плащане на парите.

„Наглите“ оформили заговора за отвличането на хлапето в ресторант в Симеоново. Присъствали около петима души. В заведението един от бандата разказал, че убитият Иво Марков разполагал с много пари и предполагал, че е оставил добро наследство. Предложил синът му Джорджо да бъде отвлечен.

Вдовицата Катрин не съобщава на полицията за отвличането от страх да не пострада детето й. Тя събира от приятели и колеги 150 000 евро и ги предава на похитителите.

Сподели